[Otvori stranicu u novom prozoru]

Zapisnik o smrti

Zapisnik sastavljen u istražnom zatvoru Ministarstva unutrašnjih poslova FNRJ na dan 11. lipnja 1949. godine po predmetu smrti uhapšenika Andrije Hebranga iz Beograda.
Prisutni su:
Članovi komsije: 1. Star. pom. jav. tuž. FNRJ Bogdan Perović, 2. U ime uprave zatvora - pretst. MUP FNRJ upravnik zatvora Pavle Baljević, 3. Liječnik-vještak Jovan dr. Bjelić 
Zapisničar Nikola Mikšević
Početo u 5 sati i 45 minuta.
Na osnovu odluke Javnog tužitelja FNRJ od 11. lipnja 1949. god. B-216/48 komisija u prednjem sastavu došla je u zatvor MUP FNRJ, gdje se pretstavlja da je izvršio samoubojstvo vješanjem uhapšenik Andrija Hebrang.
Po dolasku u sobu u kojoj se nalazio uhapšenik Hebrang - komisija je našla Hebranga mrtvog. Prvo, identitet uhapšenika Hebranga utvrđen je preko Uprave zatvora i njegove osobne karte.
Uhapšenik Hebrang nađen je obješen u poluvisećem položaju o gornji dio radijatora. Omča je osukana od rubnog dijela krevetske plahte, tako da je dobila oblik pantljike. Pantljika od koje je ova napravljena dugačka je jedan metar. Čvor omče je na vratu. Tijelo je u kosom položaju s licem okrenutim podu; ruke su opuštene uz tijelo. Leš je obučen u pidžamu - gornji i donji dio.
Na lešu se ne primjećuju nikakve ozljede.
Od stranih stvari u sobi se nalazi sljedeće: Krevet s posteljinom , stol, stolica i jedan koferčić s osobnim stvarima.
Poslije toga leš je predan liječniku-vještaku Bjelić dr. Jovanu radi utvrđivanja uzroka smrti.
Liječnik-vještak, pošto je pregledao leš, izjavio je:
Pregledao sam leš uhapšenika Hebranga i konstatirao smrt. S obzirom na položaj leša kao i na okolnosti da je strangulaciona brazda duboko utisnuta u tkivo kože grla i vrata i da je plavoljubičaste boje, da tragova drugih ozljeda na trupu, glavi i udovime nema, a da je predjel zatiljka (nuchae) slobodan - mišljenja sam da je smrt nastupila nasilnim putem vješanja uslijed reflektornoga prestanka rada centara za disanje i krvotoka.
Nakon gornje konstatacije liječnika-vještaka s obzirom na njegov nalaz i mišljenje a pošto ne postoje okolnosti koje bi upućivale na sumnju da se radi o krivičnom djelu, komisija zaključuje da je uhapšenik Hebrang izvršio samoubojstvo.
Poslije ovoga Upravi zatvora je preporučeno da leš uhapšenika Andrije Hebranga sahrani.
Završeno u 6 sati i 50 minuta.
Zapisničar: Nikola Miščević
Članovi komisije: