Ubojstvo po narudžbi


Partijska presuda

"Hebrang i Crni, protiv mene su iz velikosrpskih i ustaških motiva! Ja ne mogu drukčije raditi na ovom mjestu. Ja ne mogu slušati svakoga", izjavio je Josip Broz 12. travnja 1948. na sjednici CK KPJ dok je partijski propagandista Milovan Đilas poentirao: " Hebrang i Žujović su za čekanje ujedinjenja sa SSSR-om, a kada to dođe jurišali bi u socijalizam, a dotle bi pustili slobodan hod kapitalizma". Nakon niza nesporazuma što ih je Andrija imao u Beogradu sa članovima Politbiroa oko određivanja hrvatskih granica, načina gospodarskoga razvoja i drugih životnih pitanja, a sve nastavno na partijski animozitet spram Andrijinih inicijativa za stvaranje ratne Federalne Države Hrvatske, partijski drugovi odlučiše se za njegovu likvidaciju. 
Tito je odlučio to na svoju ruku, svjedočio je poslije 30 godina Đilas.
Predigra je počela s prisluškivanjem Andrijinog telefona 3. ožujka 1948. Prema informacijama iz Dosjea Hebrang General Ivan Gošnjak, bliski prijatelj, obavijestio je 20. travnja Andriju da se javi partijskoj komisiji u CK KPJ. Komisija mu je priopćila da je riješeno da se stavi on i Crni pod istragu u vezi s radom u privredi i da se do daljnjega ne pojavljuje u javnosti.
Radio Beograd 5. svibnja navečer objavio je da je Andrija lišen svih javnih funkcija. Dežurni oficir dobio je naređenje da cijelu noć bdije kod telefona i da nikoga ne pušta u kuću.
Na partijsko saslušanje negdje na Frušku goru, Andriju je iz kućnoga pritvora u tadašnjoj Rumunjskoj 56 odveo 7. svibnja 1948. u 6 sati. general Ivan Gošnjak u pratnji dvije osobe nepoznatih imena. 
Članovi komisije CK KPJ Blagoje Nešković (predsjednik), Ivan Gošnjak i Vida Tomšič, već su nakon kraćeg "ispitivanja" imali 8. svibnja gotov izvještaj - Andrijinu partijsku presudu. 
Andrija nije prihvatio partijske optužbe i na kraju više nije želio dalje ni razgovarati, nije potpisao zapisnik. 

U rukama narodne vlasti

Partijska komisija predložila je: 1. Da se Andrija Hebrang isključi iz Partije kao antipartijski i štetočinski element, kao klevetnik i oruđe klasnog neprijatelja; 2. da se Sreten Žujović isključi iz Partije kao okorjeli frakcionaš, kao antipartijski element, kao klevetnik i neprijatelj naše Partije i naše zemlje; 3. Pošto su A. Hebrang i S. Žujović štetili interesima narodne države i radnoga naroda smatramo da mjerodavni organi narodne vlasti trebaju ispitati njihov rad.
Andrija je zatvoren u Glavnjaču, glavni zatvor Udbe za Srbiju. Bio je izoliran od vanjskoga svijeta i od ostalih zatvorenika. Tako nije znao da su u samice Glavnjače zatočeni i Olga Hebrang i Sreten Žujović, a kasnije i nekoliko desetaka nedužnih osoba koje su uhićene kao "svjedoci" ili "suradnici": Ljudevit Lujo Čačić, Vladimir Frajtić, Margita Frajtić, Mito Despotović, Marica Đoić, Bojan Kugler, Ahmet Ljubijankić, Barica Opić, Bogdanka Rašić, Frančiška Srebrenjak, Josip Šaban, Milan Žugelj i desetak drugih osoba čija sudbina zasad nije poznata. U Zagrebu je u studenome 1948. uhićen Ivica Skomrak, Andrijin ratni pratitelj, ali opasan svjedok jer je preživio Jasenovac. Nakon kraćega pritvora odgojiteljica Gaga počinila je samoubojstvo.
Na sastanku Centralnoga komiteta 9. svibnja 1948. prihvaćen je izvještaj komisije. Naređeno je da se Andrija uhiti.
Hrvatsko partijskom vodstvo podržavalo je uhićenje, a CK partijskom je rezolucijom predlagao da izdajnik treba biti kažnjen - smrću.
Ministarstvo unutrašnjih poslova FNRJ 18. je svibnja naredilo da se Andrija liši republičkog i saveznog zastupničkog imuniteta, a toga je dana Andriji priopćena odluka o pritvoru i pokretanju kaznenoga postupka. 
Javni tužitelj FNRJ Josif Malović tek je 27. listopada 1948., nakon 172 dana od uhićenja, izdao rješenje kojim naređuje istragu sa istražnim zatvorom zbog krivičnog djela protiv naroda i države. Tvrdilo se da je Hebrang za vrijeme okupacije u ustaškom logoru počinio djela protiv interesa naroda, poslije oslobođenja sabotirao je politiku Savezne vlade, otežavao je pripreme i izvođenje Petogodišnjeg plana i unosio duh demoralizacije, harangirao je protiv najviših državnih rukovodioca.


Istraga bez rezultata

Aleksandar Ranković, ministar Unutrašnjih poslova vlade FNRJ, postavio je 15. svibnja 1948. za istražitelja generala Milorada Milatovića, šefa Uprave državne sigurnosti (bezbednosti - Udba) za Srbiju. Pomoćnici istražitelja bili su Mate Radulović, Berislav Žulj, David Laušević...
Andrijina i nekoliko susjednih ćelija bile su danonoćno pod paskom stražara.
Knjiga dežurstava počinje 17. svibnja 1948. i u njoj su stražari bilježili ponašanje zatvorenika iz sata u sat. Andriju su nazvali Sremac, vjerojatno zbog njegova zalaganja u poslijeratnom krojenju granica da Srijem pripadne Hrvatskoj. 
Iz Dosjea Hebrang vidljivo je da su postojala dva ciklusa saslušavanja. Prvi je počeo 31. svibnja 1948. i trajao do 15. siječnja 1949., ukupno pedesetak zapisnika sa saslušanja i suočavanja. U drugome ciklusu evidentiran je samo jedan dan: 9. lipnja 1949. 
U prvom ciklusu saslušanja Udbina strategija temeljila se na staljinističko-partijskoj presudi - dokazivanju Andrijine suradnje s ustašama. Kako u arhivima NDH nisu za tu tezu našli potrebne dokumente, pribjegli su svjedočenju zatočenih ustaša i drugih zatvorenika. Neki od njih nisu prihvatili Udbinu "istinu", dok su neki pod psihičkom i fizičkom torturom pristali na suradnju. Takvi "svjedoci" prilikom suočavanja s Andrijom bili su neuvjerljivi i za "istragu" nepouzdani. Dugo obrađivani Vladimir Frajtić, svjedok broj 1, u mukama je pristao na lažno svjedočenje, kasnije je odustao i na tajnom političkom suđenju zaradio smrtnu kaznu. 
Kako je Dosje Hebrang zbirka informacija i dezinformacija nije sasvim sigurno da je 9. lipnja stvarno bio zadnji dan saslušanja. Neki "svjedoci" davali su iskaze i u 1950!

Zapisnik iz Jasenovca na ćirilici

"Istraga" nije dala željene rezultate, nije pronašla svjedoke niti za jednu tzv. optužbu. Milatoviću i drugovima jedino je preostalo da sami pripreme "dokumente" o Andrijinoj suradnji s ustašama. Pripremili su nekoliko "dokumenata". Posebno su zanimljivi zapisnici iz logora Jasenovac od 14. lipnja 1942. i Stare Gradiške od 20. lipnja 1942., kojima je Andriji nametnuta "izdaja".
Na oba papira Partija i mediji gotovo četiri desetljeća gradili su Andrijino "izdajstvo", premda su znali da su ti "dokumenti" falsificirani, posebno pripremljeni za dokazivanje partijske osude Andrije Hebranga.
Prvi je na falsifikat zapisnika upozorio Zvonko Ivanković osamdesetih godina, raščlanjujući formu, sadržaj i jezik zapisnika. Tajne jugoslavenske službe 1986. objavile su da su naivni argumenti da je Andrija "potpisao" suradnju s ustašama i da za to nema dokumenata. Ivanković je svoje nalaze objavio u knjizi 1988. Nakon otvaranja Dosjea Hebrang ponovno je na falsifikate upozorio Ivan Jelić 1991.: prve verzije oba zapisnika napisane su - ćirilicom!
Usprkos te nezaobilazne činjenice koja ukazuje na svu bijedu jugoslavenskoga režima i premda je danas Partija mrtva, zagrebački i beogradski tzv. novinari vođeni nevidljivom rukom još uvijek pišu o Andrijinoj "izdaji".
Zadnji tako intonirani naslov objavljen je u zagrebačkom tjedniku Globus. Tzv. novinarka Dara Janeković 25. svibnja 2001. dobila je prostor da bi ponovila laži o Andrijinoj "suradnji" s ustašama - usprkos tomu što su novi dokumenti, svjedoci pa čak i istražitelj Milatović - u beogradskom
tisku - utvrdili da suradnje nije bilo!

Otmice "svjedoka"

Kako su propali svi pokušaji Milatovića i drugova u dokazivanju Andrijine "izdaje" istrazi je trebalo dodatno vrijeme za pronalaženje novih "svjedoka" i "dokaza". Saslušanja su bila prekinuta od polovice siječnja do 9. lipnja 1949., a za to vrijeme Udba je grčevito tragala za "svjedocima" i novim scenarijima "izdaje".
Kako pronaći nove "svjedoke"?
U veljači 1949. jugoslavenska policija otela je austrijskoga državljanina Eugena von Potta, obavještajnog oficira u štabu Glaisea von Horstenaua, njemačkog opunomoćenog generala u Hrvatskoj, u nadi da će od njega izvući priznanje o nečasnom držanju i suradnji Andrije i Nijemaca. Nisu uspjeli. Milatović je posljednju nadu polagao u svjedočenje Drage Jileka, nakratko zapovjednika Ustaške nadzorne službe, kojemu su Milatović i poslije Vladimir Dedijer dali značaj radi tobožnjih dokumenta protiv Andrije iz tzv. Jilekove torbice. Jileka su jugoslavenski agenti 16. ožujka 1949. oteli u Rimu i isporučili u Glavnjaču, gdje je pripreman za svjedočenje o Andrijinoj suradnji s ustašama. U početku Jilek je tvrdio da ne zna ništa o tome, ali je u svibnju 1950. izjavio da je Andrija dao obvezu da će raditi za UNS. Izjavu je potpisao s pseudonimom Drago Duvnjaković. Jilek nije suočen s Andrijom, koliko je poznato nije mu suđeno, najvjerojatnije je smaknut u Glavnjači. 

Posljednje saslušanje?

Milatović je 9. lipnja 1949. nastavio saslušavati Andriju tražeći od njega priznanje o zapisniku iz logora Stara Gradiška. I ovoga je puta žrtva bila jača i nije priznala gotovo ništa od onoga što je u falsificiranom zapisniku nudila "istraga". U privatnoj knjizi "Slučaj Andrije Hebranga" Milatović pak tvrdi da je slomio Andriju i da je u noći na 10. lipnja Andrija počinio samoubojstvo vješanjem o radijator.
Milatović i drugovi ponovno su pronašli jednostavno rješenje: falsificirali su zapisnik o smrti.
Dakle, u zapisniku se tvrdi da je Andrija 11. lipnja 1949. počinio samoubojstvo vješanjem o radijator.
Što se zapravo dogodilo te noći?
Punu istinu ne znamo jer su još nedostupni svi izvori informacija iz toga vremena, ali temeljem informacija iz Dosjea Hebrang i iskaza svjedoka sigurno je jedino da Andrija te noći i sljedećih dana nije bio u Glavnjači, te da u tom zloglasnom zatvoru nije bilo radijatora. Prije otvaranja Dosjea Hebrang nekadašnji zatvorenici Glavnjače izjavili su da radijatora nije bilo, a to je razvidno i iz bilješki dežurnih oficira jer su oni određivali vrijeme kada će se ložiti peći! 
U Knjizi dežurstva kod Andrije Hebranga (DH) 9. i 10. lipnja piše:

0 - 3s Nema ništa novo. Svi zatvorenici su spavali.
3 - 6s Svi spavaju. Novoga ništa nema.
6 - 9s Doručak podijeljen oko 07s. Poslije toga obavljeno puštanje zatvorenika u klozet i na umivanje. Prije izlaska u klozet "Lala" (Žujović) tražio je metlu da počisti sobu i dobio je. 
Ništa novije nije bilo - sve je bez promjena.
9 - 12s Dežurstvo primljeno u redu. Sremac (Andrija) otišao je na saslušanje oko 10,30s, prije toga Sremac kao i Lala primili svježi veš. Lala je cijelo vrijeme šetao i popušio nekoliko cigareta. Zatvorenik iz 43 oko 10s vratio se sa saslušanja i nakon toga bio je obrijan. Drugo ništa novo. Telefon je pokvaren već sedmicu dana. Treba ga popraviti.
12 - 15s Dežurstvo primio u redu. Sremac ručao u 12,30 sati. Poslije ručka pio vodu, išao u klozet. Poslije svega legao u krevet i uzeo čitat Kapital Marksa. Lala poslije ručka zapalio cigaretu i legao u krevet, nije spavao. Napomena: Od danas pa do daljnjega Sremac treba dobiti 20 komada cigareta za dva dana. Odobreno mu je čitanje "Kapitala" i još neke druge knjige koje bismo mu davali. Skreće se pažnja drugovima da budu budni u odnosu na zatvorenike. (Upravitelj zatvora major Pavle Baljević.)
15 - 18h Dežurstvo primljeno u redu. Sremac ležao na krevetu do 17,45 zatim ustao i šetao sa cigaretom u ustima. Lala ležao u odijelu zapalio dvije cigarete i šetao. Oni u sobi 38 ležali i radili, 40 ležao, 42 cijelo vrijeme nešto piše, 43 ležao i šetao.
18 - 21h Dežurstvo primio ispravno, večera podijeljena u 7,20s. Ništa značajno nema u toku dežurstva. Lala večerao i poslije večere legao obučen na krevet. Zapalio dvije cigarete. U 21 sat ustao i šetao. Sremac išao kod istražitelja. Dao mu 10 cigareta. Za dežurstva nije pripaljivao, nisam vidio ni da puši. Izgleda da ga žvače i jede. Po izlasku iz istražiteljeve sobe šeće stalno od zida do zida obučen.
21 - 24h Dežurstvo primljeno u redu. Nije bilo znatnih promjena. Sremac odveden na saslušanje u 21h ostao do kraja dežurstva. Oko 21,30 sati odveden na saslušanje kod generala zatvorenik iz sobe 43. U 23 sata vratio se nazad. Legao spavati u 23,30.
0 - 3h Sremac bio na saslušanju do 1s, poslije odveden izvan zgrade, drugi su svi spavali.
... Sremac se nije vratio.

Takvu su poruku i sljedećih dana bilježili oficiri Udbe u knjigu dežurstva. Andrija je nestao...

Junaci Glavnjače

Andrija Hebrang nije priznao niti jednu tvrdnju iz "optužnice", a stadij istrage pretvoren je u zatvor u kojemu je bio podvrgnut psihičkom i fizičkom mučenju, bez prava na obranu i branitelja, u potpunoj izolaciji.
Udbina strategija počivala je na prijeko potrebnome priznanju krivnje nametnute partijskim dokumentima kao dokazu o opravdanosti cijeloga postupka i dovoljnoga dokaza za sud. Andrija nije priznao ništa od onoga za što su ga teretili. General Milorad Milatović, njegovi nadređeni Broz, Ranković, Stefanović, savjetnici Milovan Đilas i drugovi, više nisu imali ideju kako pronaći nove svjedoke i prisiliti ih na lažno svjedočenje, kako pripremiti novi falsifikat ali tako da Andrija u njega povjeruje i - prema još neprovjerenim informacijama - kako prisiliti suce Vrhovnoga vojnog suda na suđenje "izdajniku" bez valjanih dokaza. Milatović i drugovi zapleli su se u mrežu falsifikata, izgubili su orijentaciju u vremenu i imenima ustaša, u proizvedenim dokumentima neke službene događaje smjestili u neradne dane a neke ustaške dužnosnike postavili su na radna mjesta koja nisu postojala. A partijski zadatak trebalo je izvršiti!
Partijske kolovođe slijedili su staljinističke modele eliminiranja protivnika: priznanje, svjedoci, a ako treba i proizvedeni dokazi. Slijedili su uzore iz niza takvih čistki u komunističkim zemljama, a i sami su do lipnja 1948. u tome bili uspješni. Stoga je još veće bilo njihovo iznenađenje atipičnim ponašanjem Hrvata i hrvatskih Srba koji niti nakon partijske i udbaške torture nisu pristali lažno svjedočiti. 
Broz, Ranković, Đilas i drugovi nisu računali na visoki moralni integritet svjedoka koji su biblijski izabrali bol, torturu, poniženje, koji su od "svjedoka" postali optuženici i zatvorenici, koji su istinu životom obranili. Postali su junaci Glavnjače.
Gospodari zločina nisu mogli natrag.

Priznanje ubojstva nakon 50 godina?

Što se dogodilo s Andrijom?
Od opisanoga zbivanja 1949. u Glavnjači prošlo je više od pola stoljeća, a tajna nestanka i smrti Andrije Hebranga i dalje je skrivana.
Prva varijanta vješanja o radijator u Glavnjači iz pera Đilas-Milatovića opovrgnuta je osamdesetih godina 20. stoljeća. Špijunsko-novinarske tvornice laži sustavno su svakih nekoliko godina lansirale novu verziju Andrijinoga kraja, uglavnom na tragu one prve, kako bi povećale entropiju, otežale istraživačima put do istine i odgodile obznanjivanje imena nalogodavaca i izvršitelja zločina. Demokratski režimi nisu aktivirali lustracijske procese u Hrvatskoj i Srbiji niti rehabilitaciju žrtava komunističke vlasti. Zločini su ostali samo u sjećanjima žrtava. 
Nakon početka procesa normalizacije odnosa Hrvatska-Srbija, probudiše se spavači s obje strane. Stari udbaški agent-novinar Vjenceslav Cenčić u knjizi Titova poslednja ispovijest, Beograd 2001., objavio je novu verziju Andrijina kraja - odveden je u vojnu bolnicu i umoren injekcijom. 
Jesu li drugovi priznali ubojstvo?
Zar je istina još strašnija?
Više nema glavnih sudionika nestanka Andrije Hebranga: Josipa Broza, Milovana Đilasa, Aleksandra Rankovića, Svetislava Stefanovića, Vladimira Dedijera, Miodraga Milatovića i ostalih važnih drugova. Možda je netko od njih ostavio zapis o Andrijinom kraju?

Tragova nema…

Jovo Kapičić, jedan od najbližih suradnika Aleksandra Rankovića pedesetih godina prošloga stoljeća, u telefonskom razgovoru 5. rujna 2002. izjavio je da ništa ne zna. «Vjerujem da je to bilo onako kako je napisano. Nisam vodio taj dio poslova. Čuo sam da je Ranković išao pogledati što se dogodilo, ja nisam. Nitko od osoba koje bi nešto mogle reći više nije živ.»
Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa, tvrdi da nije pronašao nikakav zapis oca «a ne vjerujem da je on išta više znao  od onoga što je objavio u svojim poslijeratnim memoarima» (iz  njegova pisma 2. listopada 2002.)
Đorđe Milatović, sin Milorada Milatovića, u telefonskom razgovoru 18. listopada 2002. rekao je da je dobio nekakvu dokumentaciju od oca ali da nikada nije sve pročitao. «Zbog vašega zahtjeva to ću učiniti», poručio je. 
Javio se po dogovoru 25. listopada 2002. rekavši da je nešto građe pregledao, ali da ima još. Maćeha mu je rekla da je Josip Vrhovec  to svojevremeno pregledao.
Potom je 18. travnja 2003. rekao da nije mogao naći ključ…da nije pronašao ništa zapisano, samo jednu fotografiju. Pogledat će još…poručio je. U telefonskom razgovoru 3. srpnja 2003. rekao je da u ostavštini njegova oca nema informacija o mjestu Andrijinoga pokopa, a sliku će mi poslati!

[Andrija-Hebrang.com] [Kronologija života i nestanka Andrije Hebranga]
[Ubojstvo po narudžbi] [Poticaj za vraćanje posmrtnih ostataka]